0879 235 210

ouelinpelin@abv.bg

Честита Баба Марта!

Нека символът на надеждата и вярата в доброто Ви зареди с енергия и Ви донесе много радост, много обич и топлина!

Първи март е един от най – любимите празници на малки и големи. На първи март посрещаме Баба Марта – символ на пролетта, надеждата, пробуждащата се природа, началото на новия живот. Неин знак е мартеницата – преплетени бели и червени конци, която носи пожелание за здраве и плодородие. Символизира вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро. Люта или слънчева, Баба Марта идва с по-дълги дни и разбира се – с повече време за игри.

Рано сутринта, с усмивки на лицата, учениците от ОУ “Елин Пелин”, с. Стражец посрещнаха Баба Марта с питка и мед по стар български обичай, за да е сладка и добричка, да дарява здраве и късмет на децата. А тя раздаде на малки и големи мартенички, като им нарече да са здрави, усмихнати и много ученолюбиви.

По случай празника учениците изработиха красиви мартенички, с които се включиха в инициативата на Национална кампания „Мартеница аз ти връзвам“ и получиха призванието „Добротворец”.

Във фоайето на училището учениците украсиха дърво с мартеници, като пожелаваха на своите съученици, учители и родители дълъг живот, здраве, радост и късмет.

Първомартенското емоционално преживяване продължи в детската градина и в Кметството на селото.

Облечени в народни носии учениците поздравиха малчуганите със стихчета и песни за Баба Марта, с които пожелаха на всички здраве, щастие и радост. Очарована от поздрава Баба Марта закичи детските ръчички с червено-белия символ, като им пожела да са здрави, румени и засмени.

Учениците подариха мартеници и на кмета на селото Нуридин Мехмед, като му пожелаха здраве и пролетно настроение. Той също дари децата с мартенския символ, почерпи ги с лакомства и им пожела да бъдат здрави и засмени през цялата година.

От името на родители, учители и ученици!