0879 235 210

ouelinpelin@abv.bg

Добре дошли в ОУ Елин Пелин официалния сайт на с. Стражец От заннието по-скъпо няма

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Нека символът на надеждата и вярата в доброто Ви зареди с енергия и Ви донесе много радост, много обич и топлина!
Първи март е един от най – любимите празници на малки и големи. На първи март посрещаме Баба Марта – символ на пролетта, надеждата, пробуждащата се природа, началото на новия живот. Неин знак е мартеницата – преплетени бели и червени конци, която носи пожелание за здраве и плодородие. Символизира вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро. Люта или слънчева, Баба Марта идва с по-дълги дни и разбира се – с повече време за игри.
Рано сутринта, с усмивки на лицата, учениците от ОУ “Елин Пелин”, с. Стражец посрещнаха Баба Марта с питка и мед по стар български обичай, за да е сладка и добричка, да дарява здраве и късмет на децата. А тя раздаде на малки и големи мартенички, като им нарече да са здрави, усмихнати и много ученолюбиви.
По случай празника, учениците и техните учители подредиха изложба във фоайето на училището с изработени от тях красиви мартенички.
Първомартенското емоционално преживяване продължи в детската градина, в библиотеката и в Кметството на селото.
Облечени в народни носии учениците поздравиха малчуганите със стихчета и песни за Баба Марта, с които пожелаха на всички здраве, щастие и радост. Очарована от поздрава Баба Марта закичи детските ръчички с червено-белия символ, като им пожела да са здрави, румени и засмени.
Учениците подариха мартеници и на кмета на селото Нуридин Мехмед, като му пожелаха здраве и пролетно настроение. Той също дари децата с мартенския символ, почерпи ги с лакомства и им пожела да бъдат здрави и засмени през цялата година.