0879 235 210

ouelinpelin@abv.bg

Добре дошли в ОУ Елин Пелин официалния сайт на с. Стражец От заннието по-скъпо няма

Поклон пред паметта на Апостола

Преди 150 години България загуби един от най-достойните си синове Васил Левски – демократ и борец за “свята и чиста република”, и преди всичко за свобода – лична, национална, общочовешка!
“Отче, нищо няма що да кажа, защото никого не съм убил и никого не съм ограбил за своя полза. Ако служенето на народа е грях, то не искам прошка и от Бога”…Това е последната изповед на Апостола на свободата, изречена на бесилото в околностите на София.
Жива е традицията на 19 февруари да сведем глави пред неговата памет, защото изминалите години са съхранили образа му като един от най-светлите в българската история – слял в едно действителност и легенда. Този ден е и миг на равносметка за успехите и неуспехите. Миг на размисъл за миналото, настоящето и бъдещето.
Всичко, изречено от него, днес звучи толкова истинско, сякаш е казано вчера. Около прочутото “свобода, равенство, братство”, днес се гради модерната европейска цивилизация.
Личността на този достоен син на България остава необятна, а делото му – свято и изпълнено с нечовешка сила.
Нека всеки от нас да открие собствената си мисия в живота и да я изпълнява по най-добрият начин, както го направи Светията Левски!
“Трябва да бързаме, казваше Апостола, няма кой да ни чака”.
Поклон пред паметта му!