0879 235 210

ouelinpelin@abv.bg

Добре дошли в ОУ Елин Пелин официалния сайт на с. Стражец От заннието по-скъпо няма

“Баба Марта бързала, мартенички вързала…” в ОУ “Елин Пелин”, с.Стражец

“Нека символът на надеждата и вярата в доброто Ви зареди с енергия и Ви донесе много радост, много обич и топлина! Честита Баба Марта!
Първи март е един от най – любимите празници на малки и големи. На първи март посрещаме Баба Марта – символ на пролетта, надеждата, пробуждащата се природа, началото на новия живот. Неин знак е мартеницата – преплетени бели и червени конци, която носи пожелание за здраве и плодородие. Символизира вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро. Люта или слънчева, Баба Марта идва с по-дълги дни и разбира се – с повече време за игри”. С тези красиви благопожелания директорът на училището госпожа Диана Петрова се обърна към ученици и целия екип на училището по повод този хубав български празник- Баба марта.
Рано сутринта, с усмивки на лицата, учениците от ОУ “Елин Пелин”, с. Стражец посрещнаха Баба Марта с питка и мед по стар български обичай, за да е сладка и добричка, да дарява здраве и късмет на децата. А тя раздаде на малки и големи мартенички, като им нарече да са здрави, усмихнати и много ученолюбиви.
По случай празника, учениците и техните учители подредиха изложба във фоайето на училището с изработени от тях красиви мартенички, с които се включиха в инициативата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
Първомартенското емоционално преживяване продължи в Детската градина, Читалището и в Кметството на селото.
Облечени в народни носии учениците поздравиха малчуганите със стихчета и песни за Баба Марта, с които пожелаха на всички здраве, щастие и радост. Очарована от поздрава Баба Марта закичи детските ръчички с червено-белия символ, като им пожела да са здрави, румени и засмени.
Учениците подариха мартеници и на кмета на селото Нуридин Мехмед, като му пожелаха здраве и пролетно настроение. Той също дари децата с мартенския символ, почерпи ги с лакомства и им пожела да бъдат здрави и засмени през цялата година.