0879 235 210

ouelinpelin@abv.bg

Добре дошли в ОУ Елин Пелин официалния сайт на с. Стражец От заннието по-скъпо няма

149 години от обесването на Васил Левски отбелязаха в ОУ „Елин Пелин“, с.Стражец

149 години безсмъртие! Под този надслов ученици и учители отдадоха почит към подвига на Апостола на свободата- Васил Левски. Те представиха програма: за живота и делото на Дякона в изработената от тях презентация. За да покажат своята признателност към Апостола, учениците рецитираха стихове, изпълниха песни и припомниха част от неговите завети за поколенията: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя- губя само мене си!“; „Дела трябват, а не думи“.

Приветствено слово по повод годишнината от гибелта на Васил Левски произнесе Директорът на училището госпожа Диана Петрова:

„Поклон пред паметта на Апостола!

Преди 149 години България загуби един от най-достойните си синове  Васил Левски – демократ и борец за “свята и чиста република”, и преди всичко за свобода – лична, национална, общочовешка!

“Отче, нищо няма що да кажа, защото никого не съм убил и никого не съм ограбил за своя полза. Ако служенето на народа е грях, то не искам прошка и от Бога”…Това е последната изповед на Апостола на свободата, изречена на бесилото в околностите на София.

Жива е традицията на 19 февруари да сведем глави пред неговата памет, защото изминалите години са съхранили образа му като един от най-светлите в българската история – слял в едно действителност и легенда. Този ден е и миг на равносметка за успехите и неуспехите. Миг на размисъл за миналото, настоящето и бъдещето.

Всичко, изречено от него, днес звучи толкова истинско, сякаш е казано вчера. Около прочутото “свобода, равенство, братство”, днес се гради модерната европейска цивилизация.

Личността на този достоен син на България остава необятна, а делото му – свято и  изпълнено с нечовешка сила.

Нека всеки от нас да открие собствената си мисия в живота и да я изпълнява по най-добрият начин, както го направи Светията Левски!

“Трябва да бързаме, казваше Апостола, няма кой да ни чака”.

Поклон пред паметта му!“