0879 235 210

ouelinpelin@abv.bg

Добре дошли в ОУ Елин Пелин официалния сайт на с. Стражец От заннието по-скъпо няма

Празнуване на Василица

Днес училището ни грейна с изложба от рисунки на децата на тема: „История, бит, култура и традиции на ромите и другите етноси в нашата община“, посветена на празника „Банго Васил”, известен още като „Ромската Нова Година“, а също и „Василица“.
В часовете по БЕЛ-ИУЧ учениците от 5-6 класове четоха ромски приказки, а със седмокласниците се проведе дискусия на тема: „Обичаи на ромската общност“. Целта на тези мероприятия е повишаване на мотивацията на учениците да помнят своите традиции и обичаи, приемане на различията, възпитание в дух на толерантност, формиране на знания, умения, нагласи и ценности за интеркултурна компетентност.
Съвместно с НЧ „Пробуда-1947”, с. Стражец, учениците направиха и възстановка на традиционния ромски празник – със семейството около камината, разказът за Банго Васил, наричанията и сурвакането за здраве, като ритуалните пръчки за сурвакане бяха украсени със златни пендари, както повелява ромската традиция.
За ромите Василица е подчертано семеен празник. Тържествата по посрещането на Ромската нова година започват от днес – 13 януари и продължават три дни.