0879 235 210

ouelinpelin@abv.bg

Добре дошли в ОУ Елин Пелин официалния сайт на с. Стражец От заннието по-скъпо няма

Писателят Димитър Петров гостува в ОУ „Елин Пелин” по повод Деня на приказката

“Приказен” ден преживяха учениците от ОУ „Елин Пелин”, с. Стражец.Техен гост в Деня на приказката бе писателят Димитър Петров. Той е удостоен с много награди, част от които са: Втора награда в Първи национален конкурс за вълшебна приказка „Гора вълшебница и нейните сестри Музика и Поезия” – 2018 г. Стара Загора; Специална награда за оригиналност на Трети национален конкурс за вълшебна приказка „Гневът на морето и  неговите пазители„ – 2020 г. Стара Загора. Творецът е носител и на Първа награда в Четвърти национален конкурс за авторска приказка 2021 на тема „Приказка за слънцето и надеждата”. Той е автор и на много стихове, приказки, разказчета, скоропоговорки, гатанки за деца. Виден творец е, общественик и директор на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ в нашия град.

По повод Световния ден на разказвачите или по-познат като Международен ден на приказката пред учениците от II-IV класове той представи забавната и поучителна книжка със 7 приказки. С много настроение и с огромен интерес учениците изслушаха и приказката по действителен случай „Полетът на костенурчето Косьо“ – разказ за намерена със спукана коруба и спасена от неговата внучка Деяна костенурка.

Димитър Петров представи и най-новата си творба „Щъркелът, слънцето и надеждата“, с която именно печели и първо място в престижния конкурс за авторска приказка и която той посвещава на другите си две внучки – Миа и Вая. Имаше и гатанки, и скоропоговорки, и награди за най-активните.

Той от своя страна бе много впечатлен от първите стъпки на малките ни творци- Ивана Василева и Християн Василев от 2 клас с класен ръководител госпожа Дилбер Адем. Второкласничаката прочете приказката си, озагалавена „Горска дискотека“, а Християн рецитира стихотворението си „Пролет“.

Децата развълнувано споделиха, че за първи път виждат писател на живо и си пожелаха още много срещи с него в бъдеще.