0879 235 210

ouelinpelin@abv.bg

Децата от Основно училище „Елин Пелин” се присъединяват към Мрежата “ДОМАШНО НАСИЛИЕ! STOP!”

Открит урок на тема „Въвеждане в същността на насилието и различията с домашното насилие” по проект „Едно сърце – две лица” се проведе днес в ОУ „Елин Пелин”, с. Стражец с ученици от IV-V класове.

Директорката на училището Диана Петрова откри събитието и подчерта значимостта на домашното насилие, през фокуса на агресията и тормоза в училище, като част от негативните форми на поведение на подрастващите.

За видовете насилие, за видимите и невидимите белези, които причинява домашното насилие, за най-често срещаните прояви на насилие в семейството учениците и техните учители научиха от адвокат Димо Борисов и Георги Милков – ръководител на „Консултативен център по проблемите на домашното насилие”. Децата спонтанно отговаряха, чрез използване на мозъчна атака, на въпроси свързани с насилието и идентифицираха най-срещаните формите на домашното насилие като бой, задушаване, отвличане, лошо отношение и др. За активното си участие в урока всички деца получиха плакати, календарчета, стикери.

Проектът се осъществява от сдружение „Младежки форум 2001 – Разград“.

Специален гост на събитието беше кмета на с. Стражец Нуридин Шинаси, който оцени събитието като особено полезно за всички участници в него и изрази мнение, че е добре да се набляга на възпитаването на децата и младите хора по разпознаване на домашното насилие и нетърпимост към случването му, тъй като последно време са зачестили сигналите за подобни проблеми.

Изграждане на познания за разпознаване и противодействие на домашното насилие ще бъде от ключово значение за учителите по отношение на пряката им работа с ученици.

Срещата завърши с предложение училището да се присъедини към Мрежата “ДОМАШНО НАСИЛИЕ! STOP!”. Директорът на училището изрази увереност, че с подкрепата на учителите и родителите, училището ще бъде много активен участник в пилотната инициатива.