0879 235 210

ouelinpelin@abv.bg

Добре дошли в ОУ Елин Пелин официалния сайт на с. Стражец От заннието по-скъпо няма

Децата и учителите в ОУ “Елин Пелин” облякоха днес розови дрехи, за да кажат: “Не на тормоза в училище”

ОУ „Елин Пелин” отбеляза Световния ден против тормоза в училище, ден, който ни напомня, че тормоз и агресивни прояви в училище и извън него съществуват и ни подканва да помислим как да се справяме с тях, както и да знаем, че има как и можем да им се противопоставяме ВСЕКИ ДЕН.
В Деня на розовата фланелка розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, защото розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост, затова именно носенето на розово в този ден е израз на позицията „НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват”.
Днес учениците и учителите в нашето училище изразиха своята позиция и съпричастност към идеята, като облякоха розови дрехи и носеха розови аксесоари. Облечени в розово и с розови балони показахме, че сме против тормоза в училище.
Децата бяха подготвили стикери под формата на малки розови фланелки, които раздаваха на входа на училището.
Изработени бяха табла, рисунки и постери по темата, както и арка от розови балони. Във фоайето на училището бе оформен информационен кът с плакати и брошури, изразяващи съпричастност към инициативата с надписи: „Не на насилието и тормоза!”, Не бъди безразличен! Бъди различен! Бъди добър!“.
Денят продължи с песни за приятелството, вълшебни думи и песни, които са ключ към приятелство, разбирателство и толерантност.
В наши дни агресията е едно от най-срещаните явления сред подрастващите. Тя често е породена от гняв, безсилие, страх, безпокойство, тревога, липса на усещане за сигурност, знания и умения как да се реагира на ситуацията.
Важно е ние, като възрастни, да проявим интерес към живота и интересите на детето, да го чуем и разберем.